tiistai 6. lokakuuta 2015

New Order: Music Complete

Onko mitään järkeä enää ostaa cd-levyjä ja vielä normaaliin hintaan? Menin ja tilasin New Orderin uuden Music Complete(15) albumin netistä cd-formaatissa. Miksi en siis alati ja aina niin muodikkaassa vinyyliformaatissa? Puolustuksen puheenvuoro on seuraava: Väitän, että tällainen tanssittava ja  elektrotyyppinen musiikki on parhaimmillaan kliinisemmässä ääniteformaatissa. Vinyyli ei tuo lisäarvoa tällöin musiikille, varsinkaan tämän päivän lp-levyjen prässäykset jotka ovat kautta linjan varsin tuhnuisia äänenlaadultaan. Nojoo, syy voi olla omissa kehnohkoissa musavehkeissäni.

Äänite oli kotonani kuunneltavissa jo pari päivää ilmestymisen jälkeen. Varsin sulavaa. Levyn kansi noudattaa New Orderilla tuttua minimalistisuutta, vahvoja ja kryptisiä kuvioita sekä mahdollisimman vähän turhaa tietoa. Neitsytkuuntelukertani autossa työmatkalla oli vähän hätäinen ja musiikin hienoudet hukkuivat auton taustamelun alle. Tuolloin havaitsin, että kakkosraidassa Singularity oli jotain outoa, se kuulostaa erilaiselta kuin Spotifyn versio. Kotistereoissa syy paljastui, kakkosraita nyki ja pomppi, eli levyssä oli jotain vikaa.

Eipä siinä muuta kuin levy vaihtoon ja kuuntelu jatkoi tiiviinä Spotikan kautta jonne äänite oli jo rantautunut. Albumin noin neljänneksi kuuntelukerraksi valikoitui ehkä elämäni vauhdikkain 8 kilometrin juoksulenkki. Neljän plus-asteen happirikas syysilma kirvoitti juoksupoponi hurjaan liitoon. Voi olla, että se oli New Order, joka piiskasi minut aikamoiseen vauhtiin, sillä tämä levyhän on aivan ...tanan hyvää juoksumusaa. Korvanapeista kuultuna sanat ja musiikilliset vivahteet kuuli selkeämmin. Ei ole liioiteltua sanoa, että kyseessä on paras New Order levy sitten loistokkaan Techniquen(89).

Mitä levy on sitten syönyt? Aloituskappale Restless on tuttua ja turvallista New Order - soundia, mutta innostunutta sellaista. Kappaleesta on kuultavissa Peter Hookin bassolinjat, vaikka kyseinen basisti ei ole vaikuttanut bändissä moneen vuoteen. Hookin ja bändin laulajan Bernard Sumnerin viha-rakkaussuhteesta saa hyvän käsityksen muun muassa Sumnerin omaelämänkerran: Chapter and Verse(14) ja syyskuun MOJO:n Bernard Sumner haastattelun kautta.

Levyn neljä ensimmäistä biisiä, kyseinen Restless, myös edellä mainittu Singularity sekä Plastic ja Tutti Frutti ovat kaikki komeita biisejä, joista liki eeppinen ja jännästi U2:sen Pop(97)-levyn tunnelmaan kumartava Plastic on tällä hetkellä suurin suosikkini. Levy ei suinkaan jatku huonona tämän nelikon jälkeen, People on the High Line on kelpo kappale, joka ilmiselvästi tahtoo kasvaa kuuntelukertojen myötä. Stray Dogilla murisee itse Iggy Pop ja tässä kohtaa vaivun jonkinmoiseen juoksuhypnoosiin, uuh ja ooom. Academic poppaa mukavasti, kappaleessa on selvää hittiainesta. Nothing but a Fool on melankolisen viekoitteleva ja sanoissa tuntuu olevan painoa.

Levy on sen verran pitkä(64min) ja vauhtini kova, että levyn kolme vikaa biisiä jää tälläkin kertaa kunnolla kuulematta. Nojoo, pitää jäädä vielä herkuttelun varaa, ettei kaikkea tule nielaistua kerralla. Tällä puolenkymmenen kuuntelukerran analyysilla sanoisin, että tässä on minun syyslevyni, selvästi parasta ja innostavinta kamaa mitä tänä syksynä julkaistu. Analyysini on tosin aika ohkainen, koska eipä tällä nuorenvanhan lapsiperheellisen statuksella paljon muuta uutta ja innovatiivista musaa kerkee etsimään. Vanhassa tällä kertaa vara parempi.

Loppukaneetti: Viallisen cd-levyn rahat palautuivat tililleni. Harkitsenko sittenkin levyn hommaamista vinyylinä? Tuskin. Miksipäs en jatkaisi kuuntelua Spotify-riistopalvelun kautta, koska vaikutus sama kuin levyllä, ellei parempi. Tämä on tosin iso moraalinen kysymys ja myös levynkerääjän identiteettiäni koetteleva kokemus.




3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Näitä blogijuttuja tulee nyt kiihkeään tahtiin, hyvä niin. Itselle Order on jäänyt vähän etäiseksi bändiksi, ehkä siksi, että se edustaa musiikkigenrea, jota itse en juuri kuuntele. Mielenkiinto levyä kohtaan on herännyt. Hyvä vihje on tuo, että kuuntele sitä oikeassa mielentilassa ja ymäpäristössä. Harva artisti kai on tehnyt musiikkia esim. autoilukamaksi.

Olen ihan samaa mieltä, että tälläisen musaan vinyyli ei ole se "oikea" lähde. Hauska ollut huomata, että Spotikka on jollain tasolla iskenyt kuunteluusi läpi. Muistelen, että olit ainakin vähän vastaan sitä alussa :) Luulen, että levy pyörähtää itselläkin pyöräily/kävely viihdykkeenä.

Ja kyllä toistovälineillä on yllättävän suuri vaikutus musiikkiin, ainakin itsellä.

Anonyymi kirjoitti...

Tulipa lättyä kuusi ensimmäistä biisiä kuunneltua kevyellä kävelylenkillä. Täytyy myöntää, että jopa minä pidin. Hienosti rakennettuja biisejä ja syntikattakuviot toimivat. Mikä tälläisessä kamassa minua ärsyttää on se falsetissa laulava hintahtava laulaja. No tässä ei sitä ole, ainakaan liikaa :) Mitä tuohon kuunteluun tulee niin ei tätä kyllä kannata millään korvanapeilla kuunnella. Laihaksi jäi äänentoisto. Kotona nyt kuuntelen subbarin rallatellessa ja diskanttien kuuluessa kunnolla. Onhan tämä heti ihan erikuuloista.

T-Hound kirjoitti...

Heh. Onkohan herralla sisäinen New Order nyt herännyt :)? Tuo hintahtava laulaja, eli Bernard Sumner on mielestäni tärkeä osa kokonaissoundista. Tai sitten siihen on vain tottunut. Omaa korvaani se miellyttää kovasti.